Začepljeni mliječni kanalići kod dojenja

Nema veće ljubavi od one kada majka gleda svoje dijete na prsima. Dojenje stvara snažnu vezu između majke i bebe, ali i predstavlja mnogo izazova za novopečenu majku. Mnoge žene odustanu od dojenja zbog pritisaka iz okoline ili zato što im se ne pruži adekvatna pomoć u liječenju upala kod dojenja. Najčešće se radi o sitnim problemima koji se jednom masažom mogu riješiti.

Krenuli ste s dojenjem, a onda su vam dojke počele oticati, crveniti i postale tvrde na dodir? Jedan od mogućih razloga je stvaranje nakupine masnoća koje sprečavaju isticanje mlijeka, odnosno dolazi do začepljenja kanalića. Najčešće se javlja samo na jednoj dojci. Ne liječenje problema može dovesti do puno bolnijeg mastitisa, odnosno upale tkiva dojke.

Zato je bitno da promatrate svoje dojke kako biste na vrijeme uočili promjene. Začepljeni kanalići na dodir djeluju kao kvržice, neke od njih mogu biti i veličine graška. Koža oko kvržice je crvena. Na bradavici, začepljeni kanalić izgleda kao bijela točkica ili mrlja.

Najvažnije je da nastavite dojiti i redovito prazniti bolnu dojku. Prije dojenja otuširajte se toplog vodom ili stavite topli oblog na grudi. Masirajte dojke kružnim pokretima. Toplina i masaža mogu pomoći za razbijanje kvržica. Također, obavezno mijenjajte položaje tijekom dojenja. Nakon dojenja možete ponovno staviti oblog.

Ako nikako ne uspijete razbiti kvržice, obratite se svom liječniku ili patronažnoj sestri za pomoć. Oni će vam pokazati kako pravilno masirati dojku ili primijetiti ako dođe do teže upale. Danas postoji i puno grupa za potporu dojenju. Raspitajte se u svom domu zdravlja. Tamo možete razmijeniti iskustva s ostalim mamama ili se obratiti za pomoć savjetniku za dojenje.

Povišena temperatura u kombinaciji s gore navedenim simptomima je znak za uzbunu, a najčešći uzrok je mastitis, upala tkiva dojke. Postoje nekoliko razloga zašto dolazi do upale. Na primjer nabrekle dojke, začepljeni kanalići ili ispucane i bolne bradavice. Važno je napomenuti da do njega može doći i bez nekog osobitog razloga. Ako se upala ne liječi na vrijeme, može se razviti i infekcija.

U slučaju mastitisa važno je nastaviti s protočnosti mlijeka, dojite i izdajajte, praznite redovito dojku. To vam sada može biti od velike pomoći. Za liječenje mastitisa vrijede ista pravila kao i kod začepljenih kanalića. Topli oblozi i masaža uz redovito pražnjenje dojke trebali bi biti dovoljni da upala prođe. U slučaju povišene temperature ili ako se ne osjećate dobro obratite se vašem liječniku opće prakse za savjet. Danas postoji niz antibiotika kojima se liječi upala, a nisu štetni za dojenje.

Foto: alcaline/Shutterstock