Ž

ŽUTICA

Žutica, pojava kad koža ili bjeloočnice poprimaju žutu boju, sama po sebi nije bolest, već simptom stvarnog poremećaja. Do promjene boje dolazi kad se golem broj tjelesnog pigmenta bilirubina nakupi u krvotoku. Bilirubin - prirodni nusproizvod koji nastaje smanjivanjem broja crvenih krvnih stanica u jetri - obično se pomiješa s probavnim žučnim sokom i izađe iz tijela kroz probavni trakt bez ikakvih posljedica. Ipak, ako jetra dobro ne funkcionira ili se prolaz žuči začepi (na primjer žučnim kamencima), bilirubin se nakuplja u krvi.

ŽUČNI KAMENCI

Žučni kamenci su naslage poput kristala koje se stvaraju u žučnom mjehuru - malom kruškolikom organu u kojem se nakuplja žuč, probavni sok koji proizvodi jetra. Te naslage mogu biti male kao zrno pijeska ili velike kao loptica za golf; mogu biti tvrde ili mekane, glatke ili zupčaste. Možete imati nekoliko žučnih kamenaca ili samo jedan.

ŽGARAVICA

Usprkos svome engleskom nazivu (engl. heart burn - žarenje srca), žgaravica nema nikakve veze sa srcem (iako su neki simptomi vrlo slični simptomima srčanog udara ili srčanih bolesti).

ŽELUDAC - RAK

U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, rak želuca jedan je od najčešćih i najsmrtonosnijih karcinoma. No zanimljivo je da je ova bolest u SAD-u mnogo manje raširena nego prije.

ŽELUČANI ČIR

Nema jasnih dokaza da stres suvremenog života ili stalna nezdrava prehrana izazivaju želučani čir (vrijed ili grizlica), ali je sigurno da je ova bolest raširena u društvu današnjice: po prilici 1 od 10 osoba će tijekom života patiti od žareće, izjedaj u će boli u trbuhu izazvane želučanim vrijedom.
Želučani čir ili čir probavnih organa je rupa ili pukotina na zaštitnoj ovojnici želuca, jednjaka, ili dvanaesnika, gornjeg dijela tankog crijeva.

ŽDRIJELO - RAK

Ždrijelo, farinks, je šuplja cijev kroz koju hrana ili tekućina prolaze od usta do želuca i zrak putuje do pluća. Ždrijelo je podijeljeno na tri djela: nosni dio (nazofarinks), smješten odmah iza nosa; usni dio (orofarinks), smješten odmah iza usne šupljine, uključujući i krajnike; i donje grlo (hipofarinks).